Airbnb onthult de nieuwste reistrends voor 2021

22 October 2020


Leef en werk overal
Hoewel werken op afstand voor velen een realiteit blijft, laten nieuwe gegevens van Airbnb zien dat reizigers deze flexibiliteit ook gebruiken om in 2021 nieuwe manieren van leven en werken te ontdekken – of het nu gaat om werken vanuit een idyllische landelijke locatie of om nieuwe buurten en steden te testen voordat er een beslissing op lange termijn gemaakt wordt.

Wereldwijd is er van juli tot september dit jaar een toename van 128 procent in het aantal gastenrecensies met de vermelding "verplaatsen", "verhuizen", "op afstand werken" en "een nieuwe buurt proberen" in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

In Nederland laten Airbnb gegevens daarnaast een groeiende trend zien voor gasten die op zoek zijn naar een langer landelijk verblijf (+28 dagen) in september*, waarbij meer dan 1 op de 20 zoekopdrachten betrekking heeft op een langer verblijf. Een aantal van de meest populaire landelijke provincies om te boeken zijn Gelderland, Groningen, Zeeland en Friesland.

De Staycation opnieuw definiëren
Aangezien de onzekerheid aanhoudt, blijft binnenlands reizen een belangrijke trend in 2021. Een aantal van de meest populaire verblijfplaatsen** voor volgend jaar zijn:

 • Bergen, Noord Holland
 • Otterlo, Gelderland
 • Ouddorp, Zuid-Holland
 • Renesse, Zeeland
 • Landgraaf, Limburg
 • Cadzand, Zeeland

Menselijke interactie en verbinding
Ondertussen heeft 2020 het stijgende verlangen naar menselijke interactie en verbinding heel reëel gemaakt, waardoor gezinnen steeds vaker via Airbnb een accommodatie zoeken met als doel veilig opnieuw verbinding te maken. Op Airbnb omvat meer dan de helft van de zoektermen voor reizen volgend jaar drie of meer mensen, wat laat zien dat mensen samen reizen in ‘bubbels’. Daarnaast zijn er afgelopen zomer wereldwijd drie keer meer wish lists op Airbnb aangemaakt met ‘familie’ in de titel dan vorige jaar.

Plannen voor de toekomst - Dromen van bergen en eilanden
Reizigers kijken vooruit en dromen van avonturen in het buitenland, wat tot uiting komt in de top trending bestemmingen voor 2021 op basis van zoektermen voor reizen. Wanneer de pandemie voorbij is en de reisbeperkingen langzaamaan opgeheven worden, willen Nederlanders zowel naar de besneeuwde bergen en skigebieden van de Alpen als de winterzon op de Canarische Eilanden. Een aantal van de meest populaire buitenlandse bestemmingen voor volgend jaar zijn:

 • Les Belleville, Franse Alpen
 • Les Allue, Franse Alpen
 • Tenerife, Spanje
 • Westendorf, Oostenrijks Tirol
 • Bad Ischgl, Oostenrijkse Alpen
 • Courmayeur, Italië

* Gebaseerd op het percentage van binnenlandse boekingen van meer dan 28 dagen door Nederlandse gasten in september en oktober 2020 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

** Gebaseerd op gegevens van Airbnb over Nederlandse bestemmingen met de grootste groei in zoekopdrachten door Nederlanders op 30 september 2020 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Vanwege COVID-19 worden Nederlanders gevraagd deze herfstvakantie dicht bij huis door te brengen. Airbnb moedigt iedereen aan om veilig te reizen en de richtlijnen van de overheid te volgen.

Over Airbnb
Airbnb is één van ‘s werelds grootste marktplaatsen voor unieke en authentieke accommodaties en ervaringen, met meer dan 7 miljoen accommodaties en 40.000 activiteiten, opgezet door lokale hosts. Als motor voor economische empowerment, heeft Airbnb miljoenen horecaondernemers geholpen met het verdienen van inkomsten uit het verhuren van ruimtes en het delen van passies terwijl de financiële voordelen van toerisme in hun eigen gemeenschap behouden blijven. Met meer dan een half miljard gastaankomsten tot nu toe en beschikbaarheid in 62 talen in 191 landen en gebieden, stimuleert Airbnb people-to-people contact, lokale gemeenschappen en vertrouwen over de hele wereld. Voor meer info zie: www.airbnb.nl 

Airbnb onthult de nieuwste reistrends voor 2021