Alles over de Britse high tea en inspiratie voor thuis

1 March 2021


Afternoon tea, high tea & cream tea
Eerst even de feiten op een rij. Vaak wordt gedacht dat de begrippen afternoon tea en high tea inwisselbaar zijn, maar er is wel degelijk verschil. Afternoon tea wordt ergens halverwege de middag geserveerd en bestaat naast thee uit de heerlijkste scones, makkelijke fingerfood sandwiches, cakejes en koekjes. Historisch gezien, werd high tea aan het eind van de middag geserveerd en omvatte het serieuzere gerechten, zoals vlees-, vis-, groente- en eierschotels, broodjes en desserts. Het was in feite een echte maaltijd, die lang geleden populair werd bij de gewone werkende mensen die ’s avonds niet uitgebreid aan tafel gingen zoals de elite dat deden.

De Engelsen kennen trouwens ook de cream tea, en dat is een variant die is bedacht aan de South West Coast van Cornwall en Devon. Een onmisbaar onderdeel van een echte cream tea is - naast een flinke pot thee, jam en scones - een ingedikte room die meestal clotted cream heet, een heerlijke dikke crème als het ware, wat als een spread op de scones wordt gesmeerd. Er is nogal wat discussie over of je eerst de jam of de room erop moet doen, maar de smaak is hoe dan ook fantastisch!

De hongerige hertogin
Het idee van de afternoon tea komt van een Hertogin van Bedford, Anna Maria Russell. Deze duchesshad een gezonde eetlust en vond de pauze tussen lunch en diner veel te lang. Daarom liet ze zich in de loop van de middag een schaal met zoete en hartige hapjes brengen. Haar voorbeeld kreeg in de hogere kringen al snel navolging; de afternoon tea was in het begin een statussymbool voor de upper class. Maar tegenwoordig hoef je echt geen aristocraat te zijn om een aangeklede middagthee te bestellen!

A cup of sunshine a day voor thuis
Ben je op zoek naar een smaakvolle Engelse thee met een mooi verhaal, kijk dan voor Yorkshire Tea of Dorset Tea. De makers van Dorset Tea bijvoorbeeld noemen hun zwarte thee a cup of sunshine, hebben twee groene theesoorten - zo fris en groen als het landschap van Dorset zelf - en voeren ook een range aan fruit- en kruidenmelanges. Op hun verpakkingen speelt de Engelse kust een centrale rol: kon je gewoon maar in het plaatje stappen…

En wie in de buurt woont van het Amstel Hotel, kan een mooie afternoon tea thuis laten bezorgen, met de mooiste thee van Damman en meer dan geraffineerde hapjes. Bij het Waldorf Astoria zijn verschillende creatieve theemaaltijden te bestellen, zoals de Chocolate Afternoon Tea. Maar ook bij het Hofje zonder Zorgen in Haarlem, Piece of Cake in Maastricht en Pilkington’s in Den Bosch doen ze niet onder voor hun Engelse collega’s.

Tot aan de Engelse kust!
Misschien wil je ook gewoon al plannen maken om de echte ervaring op eigen afternoon tea bodem te ervaren. Zo kun je bij bijna elk hotel terecht voor een elegante afternoon tea aan de zee en zijn er talloze tearooms en restaurants met elk hun heerlijke afternoon tea specialiteiten. Verlekker je bijvoorbeeld bij White Lodge Hotel in Yorkshire of Seaham Hall in Durham voor een glimp op een paar van de mooiste adressen. Allebei met een weids uitzicht over het water en een rijk gevulde tafel lekkers onder handbereik. Zoals ook in hotel The Grand Brighton, waar de prijswinnende Grand Afternoon Tea wordt omschreven als utterly insta-worthy. Of bezoek Howick Hall Gardens & Arboretum in Northumberland, voor een afternoon tea in de tuinen. Nog even watertanden maar het is het allemaal waard! 

Over England’s Coast
England’s Coast is een initiatief van National Coastal Tourism Academy (NCTA) en wordt gefinancierd door VisitEngland’s Discover England fonds. Op het interactieve Englandscoast.com kunnen bezoekers zelf hun reisprogramma samenstellen uit de enorme lijst aan mogelijkheden die overzichtelijk op de interactieve kaart staan weergegeven. Boek een knusse B&B, boetiekhotel of slaap onder de sterren op een kampeerplek. Proef de knapperigste fish ‘n’ chips of ga naar een van de beste visrestaurants ter wereld. Ga hiken, golfen of surfen. Zoek de rust en spot vogels en zeehonden. Ter inspiratie staan er informatieve filmpjes en voorbeeldroutes online, met alle must-sees – kastelen, landhuizen, spectaculaire tuinen, nationale parken, bruisende havenstadjes en verborgen baaitjes – klaar om te boeken. 

Voor meer informatie over England’s Coast zie www.englandscoast.com/nl 

 

Alles over de Britse high tea en inspiratie voor thuis