Costa Rica: een paradijs voor (de beginnende) vogelaars

21 April 2020


Waar vogels spotten vroeger nog wel eens gezien werd als een ietwat suffe activiteit, is dit idee inmiddels allang achterhaald. Het cliché van de grijze vogelaar, inclusief kaki broek en camouflagevest, is verleden tijd. Vogels spotten is hip! Zeker nu een groot deel van Nederland thuiswerkt, is er wat meer tijd voor activiteiten waar eerder misschien niet zo snel aan gedacht zou worden. Vogels kijken is een perfecte activiteit voor nu; het is ontspannend én spannend tegelijk. Veelvoorkomende soorten in Nederland zijn bijvoorbeeld de merel, huismus en spreeuw – deze zijn relatief makkelijk te spotten. Maar voor wie deze nieuwe hobby naar een hoger level wil tillen, is er toch echt maar één bestemming wereldwijd waar je moet zijn. Costa Rica is per oppervlakte-eenheid één van de meest vogelrijke landen ter wereld  en telt maar liefst 900 verschillende vogelsoorten. Voor wie niet kan wachten om deze kleurrijke beestjes in het echt te zien, hieronder een top vijf bijzondere vogels in Costa Rica.

Costa Rica staat onder vogelspotters bekend als ‘vogelaars paradijs’. In de vogellijst staan uiteraard favorieten zoals de ara en de toekan, maar vind je ook zeldzame soorten waaronder de quetzal en maar liefst 52 varianten van de kolibrie.

1. De quetzal

Eén van Costa Rica’s meest fascinerende vogelsoorten is de quetzal, een vogelsoort uit de trogonfamilie. Deze vogel is te vinden van Mexico tot Panama. In Costa Rica vind je de quetzal in Monteverde, Santa Elene en het nevelwoud van Cerro de la Muerte. Quetzals hebben prachtige, felle kleuren en de mannetjes hebben een sierlijke staart. De quetzal voedt zich voornamelijk met vruchten, zijn favoriet is de wilde avocado. Doordat de pit wordt uitgespuugd draagt de quetzal ook nog eens bij aan verspreiding van avocadobomen. Ondanks zijn felle kleuren is de quetzal niet makkelijk te spotten. Wil je deze bijzondere vogel in het echt zien, dan is het verstandig om met een vogelgids de nevelwouden te ontdekken.

2. De bruine hokko

De bruine hokko is een vogel uit de sjakohoenders familie. Het mannetje is donker van kleur met een zwart gekrulde kuif op zijn kop terwijl het vrouwtje bruin van kleur is met opvallende witte strepen. De bruine hokko is alleen te vinden in ongerepte regenwouden zoals in Costa Rica en daarom een zeldzame vogel om in het echt te zien. De bruine hokko voedt zich voornamelijk met vruchten, bessen, zaden, grote insecten en soms zelfs kleine dieren. De vogel is te vinden op het schiereiland Osa, de regenwouden van Boca Tapada en de Caribische laaglanden bij Puerto Viejo de Sarapiqui.

3. De motmot

De motmot, een vogel uit de scharrelaarvogels familie, is met zijn staart een opvallende verschijning en een razend populaire vogel om te fotograferen. De vogel voedt zich vooral met insecten en soms duikt hij naar beneden voor muizen en hagedissen. In Costa Rica eet de motmot zelfs de kleurrijke pijlgif kikker. De motmot is het makkelijkst te spotten in de nationale parken Carara en Corcovado. Ook is de vogel te vinden in de nevelwouden van Monteverde en de Caribische laaglanden rondom Puerto Viejo de Sarapique.

4. De geelbroekmanakin

De geelbroekmanakin staat vooral bekend om zijn opvallende uiterlijk en bijzondere dansbewegingen. Het zwarte vogeltje heeft een fel rood gekleurde kop en versiert de vrouwtjes met een dans die vaak wordt vergeleken met de Moonwalk. De manakin is te vinden in het nevelwoud van Monteverde, in het nationale park rondom de Arenal vulkaan en de nationale parken van Carara en Corcovado.

5. De kolibrie

Kolibries behoren tot de kleinste vogels ter wereld, de meeste soorten zijn tussen de 7.5 cm en 13 cm lang. De vogel is extreem snel en kan maar liefst 12 tot 80 keer per seconde zijn vleugels op en neer slaan. Daardoor kan het kleine vogeltje zelfs in de lucht stil blijven hangen. Kolibries komen af op de nectar van bloemen en voelen zich daarom thuis in de Costa Ricaanse flora. De kolibries zijn voornamelijk te spotten in Uvita, het nationale park Carara, het nevelwoud van Monteverde en de vallei van Turrialba. In veel natuurgebieden worden feeders gevuld met honingwater geplaatst, dit vergroot de kans op een foto van de bijzondere vogel. Wel belangrijk is om de camera op een korte sluitertijd te zetten, omdat het anders heel moeilijk wordt een goede foto te maken van de vliegensvlugge vogel.

Tropische paradijs in eigen tuin

Wil jij deze tropische vogels voor even naar Nederland brengen? Verander je tuin dan in een waar tropisch paradijs met deze Costa Ricaanse soundscape of krijg de Moonwalk onder de knie door de geelbroekmanakin in deze video te volgen.

Over Costa Rica

Gelegen tussen de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee, in het hart van Midden-Amerika, biedt Costa Rica bezoekers een overvloed aan unieke dieren, landschappen en klimaten. Een reis naar dit Midden-Amerikaanse land is allesbehalve gewoon. Het land beschermt trots ongeveer vijf procent van de biodiversiteit in de wereld en is een wereldleider geworden in duurzaamheid. Bezoekers van Costa Rica genieten van een goed georganiseerde toeristische infrastructuur met een breed scala aan activiteiten en accommodaties. Zie voor meer informatie www.visitcostarica.com.

Over Essential Costa Rica

Essential Costa Rica is sinds 1955 het officiële verkeersbureau van Costa Rica, opgericht door de overheid en verantwoordelijk voor de promotie van duurzaam toerisme. Voor meer informatie, ga naar www.visitcostarica.com

Costa Rica: een paradijs voor (de beginnende) vogelaars