Costa Rica ziet groei in toerisme

In 2019 ontving het land meer dan 3,1 miljoen internationale bezoeker

12 February 2020


Costa Rica, het land van avontuur en natuur, is steeds meer in trek bij internationale reizigers. Met meer dan 3,1 miljoen internationale bezoekers groeide het toerisme in Costa Rica in 2019 met 4,1%. Dat laat het World Tourism Organization (WTO) weten. Dit percentage overtreft de mondiale groei van toerisme net, dat momenteel op 4% staat. De grootste groep bezoekers komt uit Noord-Amerika, gevolgd door Europese reizigers. Ook Nederlandse en Belgische toeristen reizen steeds vaker naar het Midden-Amerikaanse land. Het aantal Nederlandse bezoekers steeg met bijna 35.000 mensen 6,6% en 12.500 Belgen reisden in 2019 naar Costa Rica.

Een baanbrekend record

In 2019 bezochten maar liefst 3.139.008 miljoen internationale reizigers Costa Rica – een stijging van 122.341 bezoekers ten opzichte van 2018, volgens gegevens van het Directoraat-Generaal Migratie (DGM). Ook zijn de gemeten tevredenheid van reizigers en de kwaliteit van de bestemming met 2,9% gestegen ten opzichte van 2018, volgens de informatie van het Big Data platform, MABRIAN.

De president van Costa Rica, Carlos Alvarado, zei, “De toename van het internationale toerisme in 2019 laat zien dat Costa Rica een wereldleider is op het gebied van toerisme, wat fundamenteel is voor een gelijkmatige ontwikkeling, economische activering en het scheppen van werkgelegenheid in verschillende gebieden.”

De groei is grotendeels gebaseerd op de consistentie van het Costa Ricaanse toerismemodel, dat gedurende de laatste drie decennia werd geconsolideerd op basis van een gedeelde visie van de publieke en de private sector.

Minister van Toerisme, María Amala Revelo, over de groei van de cijfers: “Deze cijfers tonen de kracht van Costa Rica als toeristische bestemming en zijn van groot belang met het oog op de internationale context. Afgelopen jaar was complex met veel onzekerheden voor het wereldtoerisme als gevolg van factoren zoals de Brexit en het faillissement van Thomas Cook, evenals geopolitieke spanningen en de achteruitgang van de wereldeconomie."

Groei in detail

  • Luchtvaart

Luchtvaart is van groot belang voor Costa Rica. Afgelopen jaar werden op beide internationale luchthavens bijna 2,5 miljoen aankomsten geregistreerd, wat neerkomt op een groei van 4,5% ten opzichte van 2018. Op Liberia International Airport steeg het aankomstaantal met 8,5% tot 600.000 bezoekers in 2019. Op Juan Santamaría International Airport - de luchthaven waar het grootste aantal toeristen het land binnenkomt - bedroeg de stijging 3,2% en kwamen meer dan 1.8 miljoen reizigers aan.

 

  • Europese bezoekers

Na Noord-Amerika (1.592.888 bezoekers), is Europa de regio met de meeste internationale bezoekers. In totaal bezochten maar liefst 500.602 Europeanen het land in 2019. Daarmee is voor het eerst de grens van een half miljoen Europese bezoekers overschreden. Van dit totaal zijn 438.284 reizigers per vliegtuig in Costa Rica aangekomen.

  • Gemiddelde verblijfsduur

Het gemiddelde verblijf van toeristen die het land binnenkomen per vliegtuig is 12,6 nachten, één nacht meer in vergelijking met 2018. Dit biedt meer mogelijkheden voor economische inkomsten en beïnvloedt daarom het welzijn van de Costa Ricanen die wonen op de bezochte plaatsen.

Over Costa Rica

Gelegen tussen de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee, in het hart van Midden-Amerika, biedt Costa Rica bezoekers een overvloed aan unieke dieren, landschappen en klimaten. Een reis naar dit Midden-Amerikaanse land is allesbehalve gewoon. Het land beschermt trots ongeveer vijf procent van de biodiversiteit in de wereld en is een wereldleider geworden in duurzaamheid. Bezoekers van Costa Rica genieten van een goed georganiseerde toeristische infrastructuur met een breed scala aan activiteiten en accommodaties. Zie voor meer informatie www.visitcostarica.com.

Over Costa Rica Tourism Board (ICT)

Het Costa Rica Tourism Board (ICT), opgericht in 1955 door de overheid, is samen met haar partners in de privésector verantwoordelijk voor het reguleren en promoten van Costa Rica’s uitgebreide toeristische aanbod.

Costa Rica ziet groei in toerisme