De Engelse kust als populaire locatie voor films en tv series

16 February 2021


The Dig decor: de weidse kuststreek van Suffolk
De regisseur van The Dig heeft volop gebruik gemaakt van de weidse brakwatergebieden aan de kust van Suffolk, the estuary lands. “Een uniek landschap dat in alles de essentie van Engeland ademt”, aldus filmmaker Simon Stone. Een prachtige plek om hier te bezoeken is het Deben Peninsula. Dit schiereiland hoort bij een gebied dat officieel is uitgeroepen tot een Area of Outstanding Natural Beauty en over die kwalificatie is geen twijfel mogelijk: je komt ogen tekort. Bijkomen van alle indrukken kan aan de nabijgelegen stranden van Thorpeness en van Aldeburgh. Of spot vogels in het natuurgebied van Shingle Street. Er valt hier nog veel meer interessants te bezoeken, zoals muziekcentrum Snape Maltings, aan de rand van een natuurreservaat waarin het fantastisch mooi wandelen is.

Kate Winslet meest recente film decor: South Coast
Ook topactrices Kate Winslet en Saoirse Ronan zijn bekend met de Engelse kust. In 2021 komt de film Ammonite uit waarin Winslet de noest werkende paleontoloog Mary Anning speelt en Ronan haar onwelkome gast. Het verhaal is gefilmd in Lyme Regis in Dorset, aan de Engelse South Coast.  Dit stijlvolle en charmante plaatsje tussen Exeter en Bournemouth staat bekend als vindplaats van fossielen uit de geologische Jurassic periode en wordt ook wel bestempeld als de Jurassic Coast. Tegenwoordig staat het ook bekend als paradijs voor shoppers en foodies, met de leukste winkels, fijnste cottages en restaurants in overvloed.

Ook geen onbekenden aan de Engelse kust: Gwyneth Paltrow, Monty Python en Coldplay
De lijst met mooie plekken aan de Engelse kust die dienst deden als filmdecor is eindeloos. Zo werd aan de stranden van Norfolk gefilmd voor Shakespeare in Love met Gwyneth Paltrow en is oorlogsklassieker The Eagle has Landed met Michael Caine gefilmd aan de kust van Cornwall. Het populaire naturistenstrand Studland aan de South Coast vlak bij Bournemouth is te zien in de openingsbeelden van Monty Python’s Flying Circus (waar Michael Palin uit de zee komt zetten) en Coldplay vond deze omgeving perfect voor de videoclip van Yellow.

De Engelse kust is al voor een lange tijd een populaire locatie voor de mooiste films en het tot leven wekken van verhalen. De kustlandschappen zijn karakteristiek, eigenzinnig en fotogeniek. Van de vorstelijke kastelen in Northumberland tot pittoreske havenstadjes aan de zuidkust. Met charmante vissersdorpjes, vriendelijke pubs en stijlvolle restaurants aan zee, is de Engelse kust een must visit bestemming om te bezoeken, wanneer het weer veilig is om te reizen.

Over England’s Coast
England’s Coast is een initiatief van National Coastal Tourism Academy (NCTA) en wordt gefinancierd door VisitEngland’s Discover England fonds. Op het interactieve Englandscoast.com kunnen bezoekers zelf hun reisprogramma samenstellen uit de enorme lijst aan mogelijkheden die overzichtelijk op de interactieve kaart staan weergegeven. Boek een knusse B&B, boetiekhotel of slaap onder de sterren op een kampeerplek. Proef de knapperigste fish ‘n’ chips of ga naar een van de beste visrestaurants ter wereld. Ga hiken, golfen of surfen. Zoek de rust en spot vogels en zeehonden. Ter inspiratie staan er informatieve filmpjes en voorbeeldroutes online, met alle must-sees – kastelen, landhuizen, spectaculaire tuinen, nationale parken, bruisende havenstadjes en verborgen baaitjes – klaar om te boeken.

Voor meer informatie over England’s Coast zie www.englandscoast.com/nl

De Engelse kust als populaire locatie voor films en tv series