Dubai is hard op weg om de meest bezochte bestemming te worden

Toerisme in Dubai zit alweer op 98% van het niveau vóór de pandemie

8 May 2023


De meeste bezoekers kwamen uit omringende landen: GCC en MENA zijn samen goed voor 29 % van het totaal, gevolgd door West-Europa met 22 %. In totaal reisden 50.560 Nederlanders in de eerste maanden van het jaar naar Dubai. Zuid-Azië zorgde voor 16 % van het internationale bezoek, gevolgd door het GOS en Oost-Europa samen met 15 %, Noord- en Zuid-Amerika (7 %), Noord-Azië en Zuidoost-Azië (6 %) , Afrika (4 %) en Australazië (1 %).

Bezettingsgraad hotelsector is 83%
De gemiddelde bezettingsgraad van de hotelsector in de periode januari-maart was maar liefst 83%, waarmee het een van de hoogste ter wereld is. Sinds de pandemie is het aantal hotelkamers met 26% toegenomen. Eind maart 2023 telde de hotelsector van de stad 148.877 kamers in 814 hoteletablissementen, vergeleken met 118.039 kamers in 717 hoteletablissementen in 2019. De gemiddelde verblijfsduur van gasten nam toe tot vier nachten in vergelijking met 3,5 nachten, een stijging van 14 % ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

HH Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Kroonprins van Dubai en Voorzitter van de Uitvoerende Raad van Dubai zegt erover: “De opmerkelijke groei van het internationale bezoek laat zien hoe Dubai als bestemming voorop loopt in het herstel van de wereldwijde toerismesector. Deze prestatie draagt bij aan het doel Dubai te transformeren in een van 's werelds snelst groeiende metropolen en' s werelds meest vooraanstaande stad voor reizen, ondernemen en investeren.” 

De Dubai Economic Agenda D33 die onlangs werd gepresenteerd door HH Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum stippelt een ambitieus plan uit om Dubai’s bijdrage aan de toekomst van de wereldeconomie te vergroten. “De toeristische sector is niet alleen de sterkste pijler van onze economie, maar ook een belangrijke factor in de rol van Dubai in de wereld als brug tussen markten, culturen en regio's. In de komende jaren zal Dubai doorgaan met het introduceren van nieuwe initiatieven om reizigers een onderscheidend aanbod te bieden en zo het doel te bereiken om 's werelds beste bestemming te worden om te wonen, te bezoeken, te werken en in te investeren."

De snelst herstellende bestemming wereldwijd
De nieuwste brancheresultaten, die bekend werden gemaakt tijdens de 30e editie van Arabian Travel Market in Dubai World Trade Centre, laten zien dat Dubai de snelst herstellende bestemming wereldwijd is. De snelle groei overtreft de verwachtingen van de United Nations World Trade Organisation, die ervan uitging dat internationaal toerisme in 2023 tussen de 80 en 95% van het niveau van vóór de pandemie zou kunnen behalen.

Het aantal bezoekers in het eerste kwartaal van 2023 was slechts twee procentpunten lager dan het pre-pandemische aantal van 4,75 miljoen toeristen die in de eerste drie maanden van 2019 in Dubai aankwamen. Een opvallend resultaat gezien de huidige wereldwijde economische tegenwind. De stad werd dan ook opnieuw gekroond tot de nummer één wereldwijde bestemming in Tripadvisor Travellers' Choice Awards 2023, waarmee het pas de tweede keer in de geschiedenis is dat een stad de felbegeerde prijs voor twee jaar op rij.

Ontwikkeling van unieke en innovatieve toeristische producten
HE Issam Kazim, CEO van de Dubai Corporation for Tourism and Commerce Marketing, zegt daarop: “Met de wereldwijde veranderingen in de reissector doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat Dubai zowel in 2023 als daarna aan de verwachtingen van reizigers blijft voldoen. Dat doen we door innovatieve en unieke toeristische producten en ervaringen te ontwikkelen die de aantrekkingskracht van onze stad verder zullen versterken voor zowel nieuwe als terugkerende zakenreizigers en vakantiegangers.”

HE Helal Saeed Almarri, Director General of Dubai’s Department of Economy and Tourism voegt toe: "De positieve prestaties van de sector bevestigen onze zorgvuldig uitgezette strategie. Het komende decennium zal onze branche een flinke transformatie doormaken, op het gebied van infrastructuur, technologie, attracties en ervaringen, terwijl we ons richten op het bereiken van de doelstellingen van de Dubai Economic Agenda 2033. Om de aantrekkingskracht van Dubai te behouden, blijven we inzetten op het ontwikkelen van de bestemmingsbelofte, spreiding van toerisme over de verschillende regio’s, wereldwijde campagnes, het hosten van internationale MICE en andere evenementen.“

Dit jaar is uitgeroepen tot het 'Jaar van de duurzaamheid' van de VAE, een belangrijke mijlpaal voor Dubai, nu de stad zich voorbereidt op het organiseren van COP28, de VN-conferentie over klimaatverandering. 

Duurzaamheid biedt belangrijke kans voor groei
In een poging om de positie te versterken en nieuwe groeikansen te ontdekken, breidt Dubai's Department of Economy and Tourism (DET) zijn zoektocht naar niet-traditionele toeristische routes uit om tegemoet te komen aan internationale reizigers die op zoek zijn naar authentieke lokale en duurzame ervaringen. Deze aanpak is cruciaal, aangezien het succes van de toerismestrategie van Dubai grotendeels zal afhangen van de pijlers duurzaamheid, gastronomie, handel en technologie.

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker als kans en drijvende kracht voor groei, aangezien steeds meer reizigers op zoek gaan naar duurzame bestemmingen. Duurzaamheid is dan ook een kerncomponent van de ontwikkelingsstrategie van Dubai. Het hosten van de COP28 is de ideale gelegenheid om het Dubai Sustainable Tourism (DST)-initiatief onder de aandacht te brengen.

In het eerste kwartaal van 2023 organiseerde Dubai al heel wat evenementen, waaronder het Dubai Shopping Festival, Art Dubai, Emirates Airline Festival of Literature, Dubai Duty Free Tennis, de Dubai World Cup, Dubai International Boat Show, World Government Summit en Gulfood, 's werelds grootste jaarlijkse voedsel- en dranktentoonstelling, met een recordaantal van ruim 5.000 exposanten uit meer dan 125 landen. Naast COP28 zijn er nog andere grote evenementen die dit jaar meer zichtbaarheid voor Dubai over de hele wereld zullen creëren, zoals Dubai Summer Surprises, Dubai Esports and Games Festival en Dubai Fitness Challenge.

Dubai is hard op weg om de meest bezochte bestemming te worden