Emirates recyclet in een jaar meer dan 500.000 kilo plastic en glas

22 February 2023


Recyclen van plastic en glas
Aan boord van elke vlucht die in Dubai landt, werkt het cabinepersoneel van Emirates hard om glazen en plastic flessen snel te scheiden, vervolgens worden deze flessen naar een recyclingfabriek in Dubai gestuurd. Het glas wordt op kleur gescheiden en geplet. Dit gerecyclede glas wordt opnieuw gesmolten en vervolgens naar glasfabrikanten in de VAE gestuurd om te worden opgenomen in hun batchmix voor nieuwe flessen. De plastic flessen worden schoongemaakt, in vlokken gehakt, tot pellets gesmolten en naar fabrikanten gestuurd om er andere plastic producten van te maken. Zo voorkomen Emirates en Emirates Flight Catering elk jaar duizenden kilo's glas en plastic op de stortplaats.

Het initiatief voor het recyclen van glas en plastic aan boord werd voorgesteld door milieubewuste Emirates cabinepersoneelsleden in 2019. Het voorstel werd goed ontvangen en binnen enkele weken geïmplementeerd.

Emirates heeft verschillende andere initiatieven die zich richten op het hergebruiken van plastic of het waar mogelijk gebruiken van duurzame materialen;

Emirates dekens gemaakt van gerecycled plastic
De afgelopen zes jaar heeft Emirates duurzame dekens van gerecyclede plastic flessen aangeboden aan Economy-passagiers op langeafstandsvluchten. De zachte en warme dekens zijn gemaakt van 28 gerecyclede plastic flessen. De flessen worden versnipperd tot plastic chips voordat ze worden omgezet in garen, waardoor een fleece materiaal ontstaat. De fijne draad wordt vervolgens geweven tot zachte dekens. In de zes jaar dat het initiatief bestaat, hebben de Emirates dekens voorkomen dat meer dan 95 miljoen plastic flessen op de vuilnisbelt belandden. Het is het grootste duurzame dekenprogramma aan boord in de luchtvaartindustrie, en het productieproces waarbij gerecycled polyethyleentereftalaat (rPET) wordt gebruikt, vermindert ook de energie uitstoot met ongeveer 70%.

Verantwoord inkopen
Verantwoord consumeren is een belangrijk aandachtsgebied bij Emirates, dat een milieuvereiste heeft opgenomen in de gedragscode voor leveranciers en rekening houdt met de gehele levenscyclus van producten vanaf de ontwerpfase. Zo worden houten thee–en koffie staafjes, papieren rietjes en retailtassen aan boord gemaakt van hout en papier uit verantwoord beheerde bossen.

Emirates kinderspeelgoed gemaakt van duurzaam verkregen materiaal
Voor de jongste passagiers bij Emirates zijn de gratis speelgoedtassen, babyverzorgingspakketten en knuffels ook gemaakt van gerecyclede plastic flessen en andere duurzame materialen. Heuptassen en rugzakken zijn ontworpen met specifieke leeftijdsgroepen in gedachten en zijn gemaakt van een garen dat gemaakt is van 100% gerecyclede plastic flessen. De productie van de Emirates kindertassen heeft acht miljoen plastic flessen van de stortplaats gered. De labels zijn gemaakt van gerecycled karton en zelfs de buitenverpakking waarin de producten worden verzonden, zijn gemaakt van gerecycled karton dat opnieuw kan worden gerecycled.

Emirates herbruikbare amenity kits aan boord
Emirates’ Premium Economy en Economy Class amenity kits zijn gratis voor passagiers op langeafstandsvluchten en bevatten ontwerpen die de vier essentiële elementen van de natuur vertegenwoordigen: vuur, water, aarde en lucht. De zakjes zijn herbruikbaar en gemaakt van wasbaar kraftpapier met op maat gemaakte kunst gedrukt in niet-giftige inkt op sojabasis. De inhoud omvat een selectie van duurzame reisbenodigdheden gemaakt van milieuvriendelijke materialen. De tandenborstel is gemaakt van een combinatie van tarwestro en plastic, en de sokken en slaapmaskers zijn gemaakt van gerecycled plastic, in dit geval rPET (gerecycled polyethyleentereftalaat). De verpakking is gemaakt van 90 procent rijstpapier.

Emirates recyclet in een jaar meer dan 500.000 kilo plastic en glas