Emirates SkyCargo markeert een jaar aan vrachtactiviteiten

16 March 2021


Passagierstoestel voor vrachtvluchten
Het was de eerste keer in de geschiedenis van Emirates dat een passagierstoestel een vrachtvlucht uitvoerde. Slechts vier dagen nadat Covid-19 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tot pandemie was uitgeroepen, zou EK 2503 de eerste van meer dan 27.800 vrachtvluchten worden die Emirates SkyCargo in het daaropvolgende jaar zou uitvoeren, terwijl de vrachtmaatschappij onophoudelijk werkte om wereldwijd gemeenschappen te voorzien van essentiële medische en voedselvoorraden die ze tijdens de pandemie nodig hadden.

Beperking passagiersreizen door pandemie
Nabil Sultan, Emirates Divisional Senior Vice President, Cargo zei: "Het is precies een jaar geleden dat wat in de luchtvrachtindustrie voor onmogelijk werd gehouden, niet alleen realiteit werd, maar ook een sterke operationele pijler voor Emirates SkyCargo. Voor de pandemie werd bijna tweederde van onze totale vracht vervoerd in de bellyhold van onze passagiersvluchten. Met de toenemende vluchtopschortingen en beperkingen op passagiersreizen als gevolg van Covid-19 begin maart 2020, konden we een situatie voorzien waarin er niet langer voldoende vrachtcapaciteit op de markt beschikbaar zou zijn om essentiële voorraden te vervoeren.”

"Om de vrachtcapaciteit van onze 11 Boeing 777 vrachtvliegtuigen te vergroten en ervoor te zorgen dat we aan de urgente vraag naar goederen zoals farmaceutische producten en levensmiddelen konden voldoen, hebben we proactief een radicaal en innovatief plan gemaakt om onze passagiersvliegtuigen in te zetten voor uitsluitend vrachtvluchten. We hebben dit passagiersvrachtvliegtuigconcept uitgeprobeerd met een vlucht naar Koeweit op 16 maart vorig jaar. In de daaropvolgende weken, toen de reguliere passagiersvluchten volledig werden opgeschort, begonnen we onze vrachtoperaties met passagierstoestellen uit te breiden tot een punt waarop we bijna 90 passagiersvliegtuigen hadden die werden ingezet voor vrachtoperaties.”

Vrachtoperaties naar meer dan 125 bestemmingen
Nabil vult aan: "Onze strategie voor vrachtoperaties met passagierstoestellen is tijdens de pandemie de ruggengraat van onze activiteiten geweest, waarbij vracht naar meer dan 125 bestemmingen op zes continenten is vervoerd. Met de hervatting en groei van passagiersvluchten zijn we geleidelijk overgeschakeld op onze gebruikelijke rotaties, maar onze vrachtoperaties met passagierstoestellen blijven een sterke component van de Covid-19 pandemie respons."

Innovatieve oplossingen
Om te voldoen aan de wereldwijde vraag naar vervoer van medische hulpmiddelen en essentiële voorraden, heeft Emirates SkyCargo na de introductie van passagierstoestellen voor vrachtoperaties ook andere innovaties geïntroduceerd. Zo wordt vracht geladen op passagiersstoelen en in bagagebakken in de passagierscabine en worden 'mini-vrachtvliegtuigen’ geïntroduceerd, namelijk Boeing 777-300ER-toestellen waarbij de stoelen uit de Economy Class zijn verwijderd om meer ruimte te maken voor het vervoeren van vracht. Emirates SkyCargo beschikt momenteel over 16 Boeing 777-300ER mini-vrachtvliegtuigen voor vrachtoperaties.

Transport essentiële levensmiddelen en vaccins
Emirates SkyCargo heeft het afgelopen jaar meer dan 27.800 cargo-only vluchten uitgevoerd met passagierstoestellen. Deze vluchten hebben bijgedragen aan het vervoer van meer dan 100.000 ton essentiële benodigdheden, waaronder PPE, Covid-19 testkits, ventilatoren, geneesmiddelen en voedsel.

De luchtvrachtmaatschappij heeft daarnaast het voortouw genomen in de wereldwijde luchtvrachtindustrie voor de distributie van Covid-19 vaccins. Emirates SkyCargo heeft in Dubai een gespecialiseerde GDP gecertificeerde airside hub voor Covid-19 vaccins opgezet en is ook een partnerschap aangegaan met toonaangevende organisaties in Dubai en met UNICEF voor de snelle transport van Covid-19 vaccins naar ontwikkelingslanden. 

Over Emirates
Emirates is ’s werelds grootste internationale luchtvaartmaatschappij met een wereldwijd netwerk van 158 bestemmingen in 84 landen op zes continenten, waaronder 15 cargo-bestemmingen. De luchtvaartmaatschappij heeft 271 moderne vliegtuigen en is ’s werelds grootste exploitant van de Airbus A380 en de Boeing 777 luchtvaartfamilie. Momenteel voert Emirates zeven vluchten per week uit met passagiers tussen Dubai en Amsterdam. De luxueuze voorzieningen van de luchtvaartmaatschappij, de regionaal geïnspireerde gastronomische keuken, het bekroonde in-flight entertainmentsysteem ice en de ongeëvenaarde gastvrijheid van het iconische meertalige cabinepersoneel met meer dan 135 nationaliteiten hebben Emirates tot een van ’s werelds meest erkende luchtvaartmerken gemaakt.

Voor meer informatie over Emirates, inclusief hoe vluchten geboekt kunnen worden en de algemene voorwaarden, zie www.emirates.com

 

Emirates SkyCargo markeert een jaar aan vrachtactiviteiten