England's Creative Coast: voor een inspirerende reis vol kunst

29 March 2021


England’s Creative Coast
Kunst, muziek en creativiteit: dat zijn de drie pijlers van England’s Creative Coast. De betrokken kuststreken bevinden zich in het zuidoosten van Engeland, vlak bij Nederland dus. Het zijn kustgebieden die stuk voor stuk barsten van beroemde galerieën en musea: een logisch gevolg van de schilderachtige landschappen die al vele eeuwen kunstenaars aantrekken. Daarnaast biedt het nieuwe kunstparcours open studio’s, begeleide galerietours en liveoptredens voor unieke culturele ervaringen. In de buurt vind je er ook natuurparken, historische stadjes en tal van charmante badplaatsen waar je wat aangename dagen kunt doorbrengen.

Sarah Dance, projectdirecteur van England’s Creative Coast, zegt: ‘Bedacht als project buiten de galeriewanden, biedt England’s Creative Coast een van nature socially-distanced ervaring die mensen en plaatsen met elkaar verbindt via het buitengewone netwerk van kunstorganisaties langs de Zuidoostkust. We hopen dat in deze moeilijke tijden deze locatie specifieke kunstopdrachten en geocache parcours vol met verhalen over de kust, van creativiteit tot avontuur inspireren.'

Op jacht naar de (kunst)schat
Vanaf dit jaar tref je op zeven plekken een extra zinderende sfeer aan omdat daar vanaf mei zeven gloednieuwe, monumentale kunstwerken worden onthuld. De kunstenaars brengen hun eigen perspectieven naar deze specifieke plekken, elk met een eigen gelaagde geschiedenis en complexiteit. De makers zijn zeven internationaal erkende kunstenaars: Andreas Angelidakis, Mariana Castillo Deball, Holly Hendry, Jasleen Kaur, Katrina Palmer, Pilar Quinteros en Michael Rakowitz. Om hun kunstobjecten - onder de gezamenlijke titel ‘Waterfronts’ - goed te laten aarden in hun nieuwe omgeving, is ‘s werelds eerste Art GeoTour Trail bedacht. Dit is een interactieve GPS-speurtocht die je als deelnemer brengt bij zowel de nieuwe werken, als bij kunst die is gemaakt door lokale artiesten en andere bewoners van de kuststreek. De Art GeoTour Trail is tot ver in november beschikbaar.

De leukste hotspots van de Creative Coast
Voor de meest opwindende en creatieve ontwikkelingen in moderne en hedendaagse kunst, zit je bij Towner Eastbourne goed. In de graafschap Kent vind je Folkestone Artworks, de grootste Britse openluchttentoonstelling met 74 kunstwerken en Turner Contemporary in Margate, een van de boeiendste galleries buiten Londen. Ook Faversham heeft zo z’n charme met festivals, wandelroutes en markten, zoals de antiek- en vintagemarkt op de eerste zondag van elke maand. Het beste startpunt voor een trip naar England’s Creative Coast is de website, daar vind je alle informatie over where to go and what to do. Je vindt er onder meer handige schema’s voor hoe je een mooie reis samenstelt, van uur tot uur.  

Over England’s Creative Coast
England’s Creative Coast wordt geleid door Turner Contemporary en Visit Kent en wordt voornamelijk gefinancierd door Arts Council England en VisitEngland via het Discover England Fund. England’s Creative Coast is een initiatief waarbij een reeks kunstopdrachten en creatieve initiatieven de kustlijn van Essex, Kent en East Sussex met elkaar verbinden om nieuwe bezoekers naar de regio te trekken. Kijk voor meer informatie op www.englandscreativecoast.com. 

Over England’s Coast
England’s Coast is een initiatief van National Coastal Tourism Academy (NCTA) en wordt gefinancierd door VisitEngland’s Discover England fonds. Op het interactieve Englandscoast.com kunnen bezoekers zelf hun reisprogramma samenstellen uit de enorme lijst aan mogelijkheden die overzichtelijk op de interactieve kaart staan weergegeven. Boek een knusse B&B, boetiekhotel of slaap onder de sterren op een kampeerplek. Proef de knapperigste fish ‘n’ chips of ga naar een van de beste visrestaurants ter wereld. Ga hiken, golfen of surfen. Zoek de rust en spot vogels en zeehonden. Ter inspiratie staan er informatieve filmpjes en voorbeeldroutes online, met alle must-sees – kastelen, landhuizen, spectaculaire tuinen, nationale parken, bruisende havenstadjes en verborgen baaitjes – klaar om te boeken. 

Voor meer informatie over England’s Coast zie www.englandscoast.com/nl 

England's Creative Coast: voor een inspirerende reis vol kunst