Genieten van de eindeloze zomerdagen in het verrassende Zuid-Finland

Inspiratie voor een originele zomervakantie die je niet snel vergeet

21 February 2023


Ontdek Savonlinna en het Saimaameer 
Meer dan 188.000 meren, helder, schoon water en talloze eilandjes – Zuid-Finland heeft niet voor niets de bijnaam ‘het land van duizend meren’. Ook de stad Savonlinna ligt midden in dit schilderachtige merenlandschap. Vanaf de torens van het middeleeuwse kasteel Olavinlinna op een klein eilandje in de stad, kijk je uit over Savonlinna en het glinsterende water van het Saimaameer met z’n vele beboste eilandjes. Ontdek de meren peddelend per kano of per raftboot voor een gegarandeerde adrenalinekick. En grote kans dat je onderweg zeehonden tegenkomt. In deze 8-daagse Savonlinna en het Saimaameer Fly & Drive overnacht je in Savonlinna, maak je een onvergetelijke boottocht en dineer je in het kasteel, voordat je via de nationale parken weer verder naar het noorden trekt. 

Beleef de zomer op z’n best rondom het Saimaameer 
Het Saimaameer trekt elk jaar tijdens de zomermaanden verschillende bezoekers die komen genieten van de groene omgeving. Beleef de natuur het best vanaf het water per kano en kom op plekken waar je anders nooit zou komen. Onderweg stop je en geniet je bij een kampvuur van bessensap en gril je zoals elke Fin een worstje, lekker met Finse mosterd. Of ga traditioneel wilde bessen plukken in de streek rondom het meer. Omdat de natuur zo puur is kun je ze direct eten, en met een mandje vol maak je er de heerlijkste taarten van. Reken daar een midzomernachtzon bij op en geniet van de perfecte uitzichten en eindeloze zonsondergangen. Het is alleen al een plezier om de pure buitenlucht op te snuiven en de lokale bevolking te ontmoeten. 

Combineer de pluk met hiken door het nationale park Linnansaari, fietsen of kanoën in Harjun Portti, zwemmen en suppen in het Saimaameer en een avondje zweten in een traditionele rooksauna in Sahanlahti met de Saimaameer Fly & Drive

De Zuid-Finse keuken proeven
Hou je van lekker eten en wil je verrast worden? Geen probleem, want Zuid-Finland is uitgeroepen tot gastronomische regio van Europa 2024. Het kraakheldere water, de schone bodem en de zuivere lucht brengen het meest pure voedsel voort, met smaken die alles overtreffen. Omdat de bevolking nog in harmonie leeft met de natuur is de keuken gebaseerd op seizoensgebonden producten. En de natuur geeft een schat aan groenten, kruiden, paddenstoelen en bessen die overal in het wild groeien. Het eten wordt traditioneel in de oven bereid, zoals het gezouten lamsvleesgerecht Särä. Alleen de typisch Finse worst sauna makkara wordt volgens oud gebruik in de sauna gekookt. Met al dat water is vis natuurlijk populair, vooral kleine marene, zalm en de plaatselijke kaviaar. Het wordt een verrassingsreis langs de smaken en geuren van het Saimaameer. 

Rechtstreekse vluchten naar Savonlinna
Met Voigt Travel vlieg je deze zomer naar een nieuwe bestemming. De reisspecialist brengt je deze zomer namelijk voor het eerst vanaf Rotterdam The Hague Airport rechtstreeks naar Savonlinna: het hart van het Finse merengebied. Vluchten worden aangeboden op 7, 14 en 21 juni met vertrek om 06:55 uur. Liever met de auto? Maak gebruik van de ferryovertocht naar Helsinki. Zie voor meer informatie: www.voigt-travel.nl/finland-zomer/zuid-finland-zomer.

Genieten van de eindeloze zomerdagen in het verrassende Zuid-Finland