Goed voor mens en milieu: een fietsvakantie naar de Engelse kust

25 March 2021


Themaroutes te kust en te keur
Genoeg routes om zelf uit te stippelen, maar daarnaast vind je ook overal themaroutes die zijn uitgezet, met een hoog informatief gehalte. Neem de Chalk and Channel Way, tussen Dover en Folkstone aan de Zuidoost kust. Hier peddel je gedurende 11 kilometer over de beroemde White Cliffs van Dover, waarbij de fikse hoogteverschillen het tot een uitdagend traject maken. Onderweg kun je even uitblazen bij tekstborden met daarop informatie over de flora en fauna die je tijdens deze route tegen komt. Een andere mooie uitdaging is rondfietsen op het eiland Wight, een tocht van ruim honderd kilometer. Of ontdek Portsmouth en omstreken met Gordon, een inwoner die hier al z’n hele leven rondfietst en je op de meest verrassende plekken brengt.   

De wildernis in
Elk kustgebied heeft zijn eigen prachtige natuur en in sommige streken vind je zelfs nationale parken. Als je toch al aan de Zuidoost kust van Engeland bent, breng dan zeker een bezoek aan het Rye Harbour Nature Reserve: een van de belangrijkste natuurreservaten in Groot-Brittannië. Het is een prachtige plek om je te laten verrassen aan de reeks habitats en dieren die hier in het wild te zien zijn. Het is de thuisbasis van zo’n 4.275 soorten planten en dieren, waaronder meer dan 200 zeldzame of bedreigde vogels en zoogdieren. Maar ook het North York Moors National Park beschikt over een hoop verborgen juweeltjes, zoals spectaculaire heide, oude ruïnes en een prachtige kustlijn uit het dinosaurustijdperk. Ontdek de torenhoge kliffen, afgelegen baaien, zandstranden en fossielen voordat je de omringde pittoreske vissersdorpjes verkent, waaronder de smokkelaars hotspot van Robin Hood’s Bay. Of ga het avontuur aan en loop met alpaca’s, stap binnen in een pub aan zee, of ga off-grid glampen in een campingpod! 

Fietsen met je smaakpapillen als kompas
Voor fijnproevers en liefhebbers van verse zeevis, schaal- en schelpdieren is de Engelse Seafood Coasteen walhalla. Neem eens een kijkje in Brixham, het vissersstadje in Devon waar de grootste vangst van Engeland aan wal komt. Of breng een bezoek aan het strand in Whitby voor de knapperigste fish and chips. Veel kuststreken kennen hun eigen specialiteit, zoals in Northumberland bijvoorbeeld. Daar wordt haring gerookt en getransformeerd tot kippers, wat een ware English Breakfast delicatesse is. Maar dit is nog niet alles: bij het eiland Mersea in Essex wordt al sinds de Romeinse tijd oesters geraapt, in Dorset wordt één van de grootste Seafood Festivals van Europa georganiseerd en Teignmouth (in Devon) is de enige plaats in het land waar je verse zandspieringen kunt eten. Deze krokant gefrituurde delicatessen worden door slechts een enkele vissersboot aan land gebracht.  

Op de fiets naar de Engelse kust
Een fietsvakantie is zo geregeld: alle kustroutes zijn gemakkelijk te bereiken per lokale trein en meteen na aankomst in Engeland kan het avontuur beginnen. Het grootste gedeelte van de Engelse kust is per fiets te ontdekken en het National Cycle Network heeft hiervoor verschillende off-road fietspaden aangelegd. Al met al kost het vaak maar een paar uur om vanuit Nederland het startpunt te bereiken van een mooie fietstrip langs de Engelse kust. Vanuit Nederland kun je gewoon je fiets meenemen in de trein (of op de ferry), kijk wel even op de website van de organisatie voor de mogelijkheden en regels rondom reserveringen.  

Over England’s Coast
England’s Coast is een initiatief van National Coastal Tourism Academy (NCTA) en wordt gefinancierd door VisitEngland’s Discover England fonds. Op het interactieve Englandscoast.com kunnen bezoekers zelf hun reisprogramma samenstellen uit de enorme lijst aan mogelijkheden die overzichtelijk op de interactieve kaart staan weergegeven. Boek een knusse B&B, boetiekhotel of slaap onder de sterren op een kampeerplek. Proef de knapperigste fish ‘n’ chips of ga naar een van de beste visrestaurants ter wereld. Ga hiken, golfen of surfen. Zoek de rust en spot vogels en zeehonden. Ter inspiratie staan er informatieve filmpjes en voorbeeldroutes online, met alle must-sees – kastelen, landhuizen, spectaculaire tuinen, nationale parken, bruisende havenstadjes en verborgen baaitjes – klaar om te boeken. 

Voor meer informatie over England’s Coast zie www.englandscoast.com/nl 

Goed voor mens en milieu: een fietsvakantie naar de Engelse kust