Het groene verhaal van Slovenië

2 March 2023


Slovenia Green Label
Al generaties lang leven en werken Slovenen als één geheel met de natuur en doen zij er alles aan om de natuur te behouden voor komende generaties. Om duurzaamheid in het toerisme te stimuleren, evalueren, verbeteren en te belonen heeft Slovenië een nationaal programma opgezet genaamd Green Scheme of Slovenian Tourism (GSST). Dit kwaliteitscertificeringsprogramma beloond de meest duurzame initiatieven in het toerisme met Slovenia Green labels. Om het label te kunnen krijgen, moet het initiatief voldoen aan de 84 criteria, verdeeld over 6 categorieën (beheer van de bestemming, natuur en landschap, milieu en klimaat, cultuur en traditie, sociaal klimaat en toerisme performance) van het International Green Destinations Foundations. Afhankelijk van de mate waarin aan de criteria is voldaan, kunnen bestemmingen een platina, gouden, zilveren of bronzen label krijgen. Door het hele land heen kom je bij reisorganisaties, accommodaties, attracties, parken, restaurant en stranden bordjes met Slovenian Green tegen.

Verblijf in duurzame accommodaties
Een positieve en verantwoordelijke houding ten opzichte van het milieu wordt steeds belangrijker bij het kiezen van een vakantie. Ontsnappen aan de alledaagse drukte in de natuur en het smeden van meer intieme relaties komt op de voorgrond. Dit is ook bekend bij Sloveense accommodaties en daarom voldoen steeds meer Sloveense accommodaties aan de Slovenia Green Accommodation label. Verblijf in de groene omgevingen van een agritoerisme boerderij, een groene boetiek hotel waar je gerechten van lokale ingrediënten voorgeschoteld krijgt, een glamping accommodatie midden in de natuur of in een thermale spa.

Ontdek de groene parken
Maar liefst 13 procent van het Sloveense grondgebied is beschermd gebied. Het is moeilijk een vergelijkbaar klein deel van de wereld te vinden dat zo rijk is aan biodiversiteit. Slovenië heeft één national park, 3 regionale parken, 37 landscape parken en 66 natuurreservaten. De drie Sloveense regionale parken, Kozjansko Park, Škocjan Caves Park en Notranjska Regional Park zijn drie totaal verschillende werelden. Ieder park herbergt in elk seizoen een grote verscheidenheid aan planten- en boomsoorten. Triglav National Park, Kozjansko Regional Park, Škocjan Caves Park en Logar Valley Landscape Park hebben de Slovenian Green Park label.

Groen gekleurde bezienswaardigheden
Elke plaats heeft zijn specifieke bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn. Er zijn 11 lokale attracties in Slovenië die het label Slovenia Green Attraction hebben verdiend zoals Ljubljana kasteel, wijmakerij Klet Brda en Expano Paviljoen.

Het groene verhaal van Slovenië