Ontdek de ziel van de Portugese muziek

1 June 2022


Portugal, een land met een bijzondere cultuur, die ook veel uit muziek bestaat. Wij nemen je mee op een muzikale reis door dit veelzijdige land. Het gevoel van saudade werd bezongen door de Portugese Maro op het Eurovisie SongfestivalSaudade is diep verbonden met de Portugese ziel en is de basis van de Fado muziek. Het is niet eenvoudig te vertalen. Het is een gevoel van weemoed, een verlangen naar iets wat was of iets wat misschien nog komen gaat. Dit dromerige sentiment is terug te vinden in alle vormen van Portugese muziek, of je nu luistert naar traditionele Cante Alentejano in de straatjes van oude dorpjes, naar Amor Elektro of Rui Veloso op de rockpodia van de grote steden of naar dance music van Portugese DJ’s op het gras of het zand van de festivalterreinen. De ziel van Portugal klinkt overal doorheen.

Fado, een stukje werelderfgoed
Fado is het woord van de ziel. De vlucht uit de harde realiteit van het dagelijkse leven wordt uitgedragen op een expressieve en diep melancholische manier. Deze bijzondere muziek ontstond in de arme buurten van Lissabon in het begin van de 19e eeuw. De zang wordt traditioneel begeleid door een Portugese gitaar, de guitarra of viola de fadoAmália Rodrigues was de Koningin van de Fado en velen hebben haar opgevolgd. De zangeressen van nu, zoals Gisela João en Ana Moura, laten de Fado in alle puurheid voortleven. Het Museu do Fado in Lissabon is de beste plek om Fado en het saudade-gevoel beter te begrijpen. Ook Coimbra is een belangrijke Fadostad, met een hele eigen stijl die nauw verbonden is met academische tradities. Fado is door heel Portugal te beluisteren, vaak in traditionele restaurants en kelders. Casa da Mariquinhas en Mal Cozinhado in Porto, Bota Alta Casa de Fados in Évora en Arcadas do Fado in het prachtige Tavira zijn hier mooie voorbeelden van.

De lokale volkszang Cante Alentejano
Naast de keuken en de wijn, heeft Alentejo nog een andere grote traditie: de Cante Alentejano. Net als Fado staat ook deze muziekvorm op de werelderfgoedlijst. Het zijn overwegend meerstemmige amateurkoren die a capella zingen in de straten en cafés. De muziek is ontstaan in de mijnen en in de velden waar de arbeiders tijdens het werk zongen over leven, liefde en hoop. In het pittoreske stadje Serpa, met zijn imposante kasteel, kruip je diep in de Portugese ziel in het Museu do Cante Alentejano, dat vorig jaar haar deuren opende. 

Bekende muziekfestivals, van electro tot klassiek
Het heerlijke klimaat, de eindeloze stranden, de uitgestrekte natuur en de liefde voor muziek maken Portugal tot een ideaal festivalland. Vooral tussen juni en september is het een feest voor festivalhoppers en muziekliefhebbers. Een stedentrip naar Porto is uitstekend te combineren met populaire festivals als NOS Primavera Sound, waar wereldartiesten optreden in het mooie Parque da Cidade, en het MEO Marés Vivas aan de monding van de Douro in Vila Nova de Gaia. Aan het meer van Idanha-a-Nova start in juli weer het bekende Boom Festival, waar dit jaar het 25-jarig bestaan wordt gevierd met new moon dance midden in de schitterende natuur van de bergen. Tegelijkertijd klinkt er klassieke muziek in het historische Alcobaça, waar het prestigieuze muziekfestival Cistermúsica plaatsvindt rond het 12e-eeuwse klooster. In de straten van Lissabon resoneert de opzwepende muziek van Rock in Rio deze zomer vanuit het Parque da Bela Vista. Tijdens Summer Opening op Madeira krijg je het ultieme zomergevoel terwijl je danst op de vetste beats. Liefhebbers van electro kunnen een voorproefje nemen van Portugese dance music tijdens Tomorrowland in België, waar DJ Diego Miranda in juli draait. Hij staat in de top 50 van de beste DJ’s ter wereld volgens het Britse magazine DJMAG.

Traditionele festivals in de straten van Portugese dorpen en steden
Ook de iets minder bekende festivals kleuren deze zomer de straten van Portugal. Op 23 juni staat heel Porto op z’n kop tijdens de viering van São João. De stad Aveiro, die zich klaarmaakt als Culturele Hoofdstad van Europa in 2027, staat in juli in het teken van het Festival dos Canais. Hier worden de bont versierde kanalen opgeluisterd met kunst, shows en muziek. In het dorpje Cem Soldos, bij Tomar, luister je bij Bons Sons naar prachtige Portugese muziek en word je meegevoerd in het trotse verhaal van de 600 dorpsbewoners die samen het festival bouwen. Folk- en fadozangeres Dulce Pontes zingt haar saudade tijdens het World Music Festival in het oude vissersdorp Sines, de geboorteplaats van ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. In de straten van Lisboa geniet je van de kleurrijke spektakels die Festas de Lisboa met zich meebrengt. De eilanden eren hun bloemenpracht met Concertos da Flor in de tuinen van Madeira en klassieke concerten van het Hortênsia Music Festival op de Azoren.

Ontdek de ziel van de Portugese muziek