Portugal golfland. Van het noorden tot het zuiden, via de eilanden

10 January 2022


Portugal is een van de beste bestemmingen ter wereld om te gaan golfen. Met meer dan 90 golfbanen biedt Portugal de perfecte condities om deze uitdagende sport op ieder niveau te kunnen beoefenen. Het klimaat is ideaal, zowel op het vasteland als op de eilanden. Door de milde zomers en winters blijven de golfbanen in optimale staat en kun je het hele jaar door een balletje slaan. Je vindt ze op de mooiste locaties, midden in de dennenbossen, tussen wijn- en olijfgaarden, op idyllische landgoederen of op hoge kliffen aan de kust. Het zijn Engelse portmakers die de golfsport hebben geïntroduceerd in 1890 met de oprichting van de Oporto Golf Club in Noord-Portugal. Nu is vooral de Algarve een walhalla voor golfers met zijn 34 golfbanen. Alle golfbanen in Portugal dragen het label ‘Clean & Safe’. Zij voldoen aan de huidige hygiënevoorschriften zodat jij onbezorgd en full swing kan gaan genieten!

Golfen op het Portugese ‘platteland’
Het ‘platteland’ in Portugal betekent heuvels, bergen, valleien en vlaktes, waar wijndruiven, amandelen, graan en olijven groeien. Net als in de rest van het land vind je golfbanen op plekken die vakantiebestemmingen op zich zijn. Een van die bestemmingen is het historische Ponte de Lima, een uur ten noorden van Porto. Het golfresort Axis Ponte de Lima ligt bovenop een heuvel, omringd door groen. Ga hier de Vinho Verde wijnen proeven in de wijnstreek Minho. Of huur een huisje aan de golfbaan van het natuurresort Golfe de Vale Pisão waar je wondermooi uitzicht hebt op de bergtoppen van Noord-Portugal. Wat zuidelijker, aan de kust in Centro de Portugal, vind je bij de lagune van Óbidos de prachtig landelijk gelegen 18-holes golfbaan Guardian Bom Sucesso. Hou je meer van ruig berglandschap, ga golfen in Montebelo. Vanaf de golfbaan is het uitzicht op de hoogste berg van Portugal, de Serra da Estrela, adembenemend. Ook in de regio Lisboa is het fantastisch golfen op de 27-holes golfbaan van het Penha Longa Resort in de groene heuvels van het sprookjesachtige Sintra. Net onder Lissabon ligt het Montado Resort tussen wijngaarden en kurkeiken. Dit golfresort heeft in 2021 de Outstanding Service Award van het IAGTO gewonnen. In het hart van de Algarve komt een gloednieuwe golfbaan op glooiende heuvels en omgeven door kurkeikenbossen. Het duurzaam gebouwde Ombria Resort opent het najaar van 2022 zijn deuren. Nog even geduld dus!

Golfen met de oceaan als decor
Over de green lopen met de zon in je gezicht, een verfrissende zeebries en een weids uitzicht over de oceaan en de golvende duinen, dat is het echte vakantiegevoel! Portugal heeft nogal wat mooie golfresorts aan zee. Neem Estela Golf Club aan de kust van Noord-Portugal waar je geniet van de 3 kilometer Atlantische kustlijn. Vanaf de golfbaan heb je exclusieve toegang tot het strand. In de regio Centro de Portugal liggen twee golfbanen aan zee in een spectaculair mooie natuur: de West Cliffs Golf Resort en de Praia del Rey Golf Course. Deze laatste wordt door Golf World Magazine genoemd als een van de beste golfbanen van Europa. In de Algarve is er keuze genoeg als je uitzicht op zee wilt. De meeste golfbanen liggen in de buurt van Quinta do Lago en Vilamoura, waar de stranden goud kleuren en de golven vredig wegglijden. Richting Sagres, in het zuidwesten van de Algarve, wordt de natuur ruiger en ongerepter. Hier vind je nog verscholen strandjes en onontdekte plekjes in de natuur. Heerlijk om in alle rust je swing te oefenen op de driving range. 

Golfen in de weelderige natuur van de eilanden
Zowel op de Azoren als op Madeira zijn er drie golfbanen voor ieder niveau golfer. Sla je slag onder de wuivende palmen en tussen tropische planten en bloemen, met altijd witte zandstranden en een helderblauwe zee op de achtergrond. De oudste golfbaan van de Azoren is Furnus Golf Course, vernoemd naar het Furnus meer dat bekend staat om zijn hot springs. De golfbaan op het eiland São Miguel heeft grillig gevormde greens, omringd door hoge Japanse ceders. Op hetzelfde eiland ligt Golfe da Batalha op een vulkanische rots met sensationele vergezichten. Als je geluk hebt kun je vanaf de golfbaan walvissen en dolfijnen zien zwemmen. De derde golfbaan van de Azoren ligt in de tropische natuur van het vulkaaneilandje Ilha Terceira. Wil je golfen op Madeira? Zowel de Palheiro Golf, de Santo da Serra en de Porto Santo Golfe bieden alle drie een fantastisch kader voor een onvergetelijke golfvakantie. De kleurexplosie aan bloemen, de weelderige subtropische vegetatie, de machtige bergtoppen en de uitzichten op de Atlantische Oceaan is de droom van iedere golfer. Maar vergeet ook niet je golfschoenen af en toe te verwisselen voor een paar goede wandelschoenen of zwemvliezen om het natuurschoon van de eilanden op andere manieren te ontdekken.

Van beginner tot pro
Wil je op een leuke manier kennismaken met deze mooie sport? Ga een golfclinic doen, in je eentje met vrienden of met je kinderen. Bijna alle golfbanen in Portugal bieden golfclinics of lessen om je technieken te verbeteren. Voor kinderen meestal vanaf een jaar of zes. Het Penina Golf Resort is ontworpen door de prominente Britse golfer Sir Henry Cotton en wordt beschouwd als een van de beste oefenbanen in de Algarve. Hier krijg je les van golfpro’s van wereldklasse, ongeacht je niveau.  Een andere grote naam uit de golfwereld is Arnold Palmer die de Dom Pedro Golf in de Algarve heeft ontworpen. Zowel volwassenen als kinderen kunnen hier lessen volgen in de Academy. Een andere aanrader voor de kids is de Junior Golf Academy van Pestana Golf, die ontworpen is door de beroemde Amerikaanse golfbaanarchitect Ronald Fream. Ben je een natuurtalent en wil je pro worden? Bij het Edge Golf College in de Alentejo kun je een British Degree golfopleiding doen van 2 jaar. De opleiding op hoger onderwijsniveau is gewijd aan toernooi prestaties, prestatiepsychologie en business, waarbij ook onderwerpen als sportvoeding aan de orde komen. Met een diploma op zak heb je legio carrièremogelijkheden in de golfwereld. Amateur of pro, als je eenmaal begint te golfen, heb je er je leven lang plezier van!   

Portugal golfland. Van het noorden tot het zuiden, via de eilanden