Rust, ruimte en natuur: in Pas-de-Calais vind je de Franse charme

26 May 2020


Een vakantie in Frankrijk betekent rijden langs kleine landweggetjes en traditionele dorpen, verse croissants bij de lokale boulangerie, eindeloze wandelingen over prachtige stranden, ongerepte natuur en culinaire hotspots. Op slechts 2,5 uur rijden vanaf Antwerpen is dit allemaal te vinden in Pas-de-Calais, de onontdekte parel van Noord-Frankrijk. Op zoek naar rust, ruimte en natuur? Pas-de-Calais is de perfecte vakantiebestemming dichtbij huis.

Kilometerslange Opaalkust

In de regio Pas-de-Calais kun je heerlijk zonnebaden of uitwaaien op het strand. De kilometerslange zandstranden van de Opaalkust bieden volop mogelijkheden voor surfen, kajakken, wandelen en zonnen. Ook liggen hier De Twee Kapen, genaamd Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez, welke een spectaculair uitzicht bieden op de Engelse kust. Natuur wordt afgewisseld met oude kustplaatsen zoals Boulogne-sur-Mer, een belangrijke vissershaven met een historisch centrum. 

Romantisch polderlandschap en groene heuvelgebieden

Het binnenland van Pas-de-Calais is minstens zo verrassend als de kust. Het veelzijdige cultuurstadje Saint-Omer is omgeven door romantisch polderlandschap en verder naar het zuiden ligt Montreuil-sur-Mer, een sfeervolle vestingplaats omringd door groene heuvels. Liefhebbers van ruimte en natuur genieten hier van de 7 valleien rond Hesdin, het zachte platteland van de Ternois en de meer dan 20 prachtige bezoektuinen. Ook fietsers kunnen hun hart ophalen in deze groene oase: tal van fietsroutes met speciale thema’s, bijvoorbeeld La Vélomaritime: 1.500 km aan fietsroutes langs de kust, van de Noordzee tot Het Kanaal.

De charme van de belle époque

De periode voor de Eerste Wereldoorlog wordt door de Fransen omschreven als ‘belle époque’, wat ‘mooie eeuw’ betekent. Deze periode wordt gekenmerkt door maatschappelijke welvaart, grootschalige kunsttentoonstellingen en opkomende architectuur. De charme van deze bloeiende periode is vandaag de dag nog duidelijk terug te vinden in Pas-de-Calais. Villa’s in art-nouveaustijl, romantische boulevards, hotels en casino’s herinneren aan deze tijd.

Gastronomie langs de Opaalkust

Met verse vis, heerlijke kazen, streekproducten uit het binnenland en talrijke ambachtelijke bieren heeft Pas-de-Calais alles in huis voor een smaakvolle keuken! Van sterrenrestaurants tot romantische bistro’s en van wijnbars met de beste wijnen uit Frankrijk tot de lokale visboer: de mogelijkheden zijn eindeloos en blijven verrassen.  

Lokale streekproducten

Niets leuker dan kennis maken met een nieuwe cultuur en bijbehorende tradities. Pas-de-Calais heeft van vis, bier en kaas haar specialiteit gemaakt en dit is in het hele gebied te proeven. Lokale boerderijen openen regelmatig hun deuren voor rondleidingen, in vissersstad Étaples-sur-Mer geniet men van lokaal gevangen vis en vele dorpen hebben hun zelfgebrouwen bier. Pas-de-Calais is al sinds de middeleeuwen een streek van bierbrouwers, en in de omgeving van Lens wordt deze traditie al generaties lang springlevend gehouden dankzij verschillende lokale brouwerijen. Voor de kaasliefhebbers zijn er verschillende prijswinnende kaasmakers in de regio, zoals Philippe Olivier, de broeders Bernard of de Monnikenkaasjes uit de Abdij van Belval.  

Over Pas-de-Calais

Pas-de-Calais is een veelzijdig gebied in Noord-Frankrijk en een prachtige dichtbij bestemming! Je bent er in 2,5 uur rijden vanuit Antwerpen. Vlak na de Belgische grens ontdek je een rustige streek met typisch Franse charme en indrukwekkende landschappen. Natuur waarin je kunt verdwalen, van de stranden en  de krijtkliffen langs de Opaalkust tot het zachte platteland  en polderlandschap in het binnenland. Sprankelende cultuur is er in kleine, knusse steden als Arras, Saint-Omer, en Béthune. En ook in het geweldige Louvre-Lens museum en de Unesco-locaties in de vroegere mijnstreek. Een verrassend gebied, waar talrijke mooie (reis)verhalen  over te vertellen zijn! Meer info: www.pas-de-calais-toerisme.com 

 

Rust, ruimte en natuur: in Pas-de-Calais vind je de Franse charme