'STRAAT' biedt context aan de belangrijkste kunstvorm van nu

2 December 2020


In de voormalige Lasloods op het Amsterdamse NDSM-terrein worden meer dan 150 werken van (inter)nationale kunstenaars tentoongesteld. STRAAT biedt context aan kunst die normaal gesproken alleen in het voorbijgaan te zien is. Door het open karakter van de locatie blijft ook binnen het straatgevoel behouden, waardoor de werken nog beter tot hun recht komen. 

Doeken zo groot als muren
Street art valt op, maakt indruk en inspireert. Op straat en in STRAAT. Door het glazen dak en de open structuur van het gebouw verandert het licht binnen mee met buiten. De ruim 7.000 m2 grote loods is ingedeeld als een stad met straten, pleinen en kruisingen om het straatgevoel verder te versterken. Openingstentoonstelling Citaat van de straat toont 153 kunstwerken van 140 kunstenaars met 32 verschillende nationaliteiten. De doeken van negen bij vijf meter hebben de oppervlakte van een klein Amsterdams appartement en zijn indrukwekkend door hun omvang. De collectie omvat een grote diversiteit aan stijlen, vormen, technieken en verhalen. STRAAT biedt bezoekers de mogelijkheid om het achterliggende verhalen van de werken te ontdekken, terwijl die op straat normaalgesproken onverteld blijven. 

Over Citaat van de Straat
In deze tentoonstelling staat de vraag ‘Is street art binnen nog wel street art?’ centraal. De werken zijn opgedeeld in vijf thema’s die bezoekers uitnodigen hun eigen antwoord te vormen. Elk thema belicht een aspect van street art om mensen aan het denken te zetten over wat deze kunstvorm nou eigenlijk inhoudt. Persoonlijk verwijst naar de belevingswereld van de kunstenaar, esthetisch naar het nastreven van perfecte vormen en verbonden naar de relatie tussen artiest en omgeving. Bewust gaat over het gebruiken van kunst om bewustzijn te creëren voor maatschappelijke kwesties en empathisch over de communicatie tussen artiest en toeschouwer. De collectie bestaat uit werken van o.a. de Nederlandse kunstenaars Street Art Frankey en FAKE, de Braziliaanse Rafael Sliks, de Britse David Walker en de Australische Helen Proctor. 

Vrij werk
David Roos, curator en creatief directeur van STRAAT, over het museum “Street art is een steeds groter wordend onderdeel van het huidige straatbeeld. De kunstwerken die op straat te vinden zijn, zijn dynamisch, kleurrijk en actueel. STRAAT brengt buiten naar binnen, geeft street art een podium en biedt context aan de werken. We vertellen het verhaal van de straat aan de hand van een collectie die op een natuurlijke manier is ontstaan, hier in de loods. Alle werken zijn gemaakt waar ze te zien zijn, net als op straat. Dat maakt STRAAT zo bijzonder.”

De Brand video van het museum is hier te vinden.

Over STRAAT 
STRAAT is het grootste museum voor graffiti en street art ter wereld. Drijvende kracht achter het concept is Peter Hoogewerf, die zich liet inspireren door de straatkunst op het NDSM-terrein. Met een klein en betrokken team is enkele jaren geleden het idee ontstaan om een museum op te richten ter ere van deze kunstvorm. De collectie bestaat uit ruim 200 kunstwerken, allemaal speciaal voor het museum gecreëerd. De werken zijn daardoor medegeïnspireerd door de creatieve en rauwe sfeer die het NDSM-terrein zo dynamisch maakt. STRAAT is gevestigd in de voormalige Lasloods, nu een rijksmonument, met op de gevel de iconische mural van Anne Frank van de hand van Braziliaans kunstenaar Eduardo Kobra. Zie voor meer informatie ook straatmuseum.com.

'STRAAT' biedt context aan de belangrijkste kunstvorm van nu