Thailand: paradijs voor digital nomads

17 February 2021


De perfecte omstandigheden
Thailand is met haar tropische temperaturen, ongerepte natuur, heerlijke eten en vriendelijke bevolking al jarenlang een populaire bestemming onder reizigers. Voor locatie-onafhankelijke werkers is dit niet anders. Een deadline halen of een nieuwe klant binnenslepen is nét wat fijner als dit gedaan wordt met uitzicht over een azuurblauwe zee of in de schaduw van een palmboom. Ook belangrijk bij het uitkiezen van een bestemming zijn de lokale keuken en de cultuur van het land. De Thaise keuken is wereldwijd enorm populair en heeft bovenal voor ieder wat wils, en daarnaast heeft Thailand een intrigerende cultuur. Deze vormt samen met het boeddhisme en de eeuwenoude Thaise tradities het fundament van het land. 

Lage kosten voor levensonderhoud 
Een belangrijk aspect van het digital nomad bestaan zijn de kosten die deze avontuurlijke levensstijl met zich meebrengt. Naast de vliegtickets, het visum en onderdak blijft er idealiter genoeg geld over om te sparen én het land te ontdekken. Thailand staat bekend om de lage kosten voor levensonderhoud. Zo koop je bij diverse eetkraampjes voor omgerekend een euro een heerlijke verse maaltijd, kosten de mooiste accommodaties nog geen 500 euro per maand en huur je voor een paar tientjes een eigen plekje in een coworking space. Pijnlijke schouders na een stressvolle werkdag? Voor slechts een paar euro boek je een Thaise massage om alle stress uit je lichaam te masseren. Het is dus mogelijk om met een laag maandbedrag comfortabel te leven, wat bijdraagt aan de populariteit van Thailand onder de nomads.

Community 
Als digital nomad in een ander land word je omringd door eerste indrukken: een nieuwe taal, een andere cultuur en een onbekende omgeving. In zo’n geval is het fijn om andere professionals om je heen te hebben die net als jij hun eigen land hebben ingeruild voor dit nieuwe avontuur. Thailand is dé nomad hub van Azië en heeft de grootste digital nomad community ter wereld. Deze community bestaat uit internationalen die een grote verscheidenheid aan beroepen uitoefenen: van online marketeers tot CEO’s, en van consultants tot virtuele assistenten.  Niets fijner om af en toe te sparren met gelijkgestemden over het schrijven van een nieuw marketingplan of het binnenhalen van een nieuwe klant. 

De juiste faciliteiten
Een geschikte bestemming voor digital nomads moet in de eerste plaats over een goede Wi-Fi verbinding en rustige en comfortabele werkplekken beschikken. Op veel plekken in Thailand is dit het geval. Het land heeft een groot aanbod van prachtige accommodaties, coworking spaces en knusse cafés met snelle internet verbinding, wat uren achter elkaar onverstoord werken mogelijk maakt. Ook het tijdsverschil met Nederland is voordelig: in Thailand is het 6 uur later. Dit betekent dat wanneer je volgens de Nederlandse tijden werkt, je de ochtenden vrij bent en de omgeving kunt verkennen om vervolgens later op de dag de laptop de openen. Het tijdsverschil kan ook gebruikt worden om jouw werkzaamheden voor die dag af te ronden terwijl in Nederland de dag nog moet beginnen. 

Hier moet je zijn
Zoals hierboven benoemd bieden niet alle regio’s in Thailand de nodige faciliteiten die voor deze lifestyle nodig zijn. Het is dan ook van belang om de juiste plekken te selecteren. Eén van de populairste bestemmingen voor digital nomads, niet alleen in Thailand maar ter wereld, is Chiang Mai: gelegen in het noorden van het land biedt deze stad alles wat een digital nomad nodig heeft. Een groot aanbod van coworking spaces en cafés met snelle Wi-Fi, heerlijk eten en een goede combinatie van stad en natuur. Andere zeer geschikte bestemmingen zijn Koh Phangan, Koh Chang en voor iedereen die opzoek is naar de energie van een wereldstad: Bangkok. Voor nu blijft het nog bij dromen over het avontuurlijke leven van een digital nomad. Maar wanneer de grenzen heropenen en reizen weer mogelijk is, beantwoord je je werkmails misschien wel vanuit het digital nomad-paradijs. 

 

Thailand: paradijs voor digital nomads