The Jewel Cottage: een luxe sieradenmerk

Uniek en handgemaakt

19 April 2023


De collecties van The Jewel Cottage nemen ons mee op reis door adembenemende landschappen en levendige culturen. Van de betoverende (onderwater)wereld van Saba naar de historische grachten van Amsterdam. Voor Mark Johnson is The Jewel Cottage een verlengstuk van zijn persoonlijkheid, een 'passion project' waar zijn inspiratie en interesses samenkomen. Het resulteert in een unieke mix handgemaakte sieraden, gekleurd en gevormd door de natuur, geschiedenis en wereldreizen. Het is Johnson's liefde voor kunstgeschiedenis die hem naar Amsterdam leidde en deed besluiten om naast de boetiek op Saba ook een shop van The Jewel Cottage in de Amsterdamse Kerkstraat te openen. 

Metalo Nobile
Elk sieraad van The Jewel Cottage wordt met de hand gemaakt, zodat elk item uniek is en het de toewijding van het merk aan kwaliteit en vakmanschap weerspiegelt. Er wordt enkel gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen: 'metalo nobile', ofwel 18-karaats goud en sterling zilver, versierd met bijzondere edelstenen. "Inspiratie vormt het startpunt van het ontwerpproces, gevolgd door een schets of een selectie edelstenen van mijn wereldreizen. Vervolgens bepalen de goudsmid en de designer het ontwerp en de combinatie van edelstenen. "Gedurende het proces zijn wij voortdurend met elkaar in gesprek over de creatie van het stuk",  Johnson over de totstandkoming van de creaties .The Jewel Cottage werkt met een eigen edelsmid op Saba die het grootste deel van de ontwerpen vervaardigt en daarnaast nauw samenwerkt met twee edelsmeden in Italië. De edelstenen worden wereldwijd ingekocht. Prijzen zijn op aanvraag en lopen uiteen van 150 euro voor zilveren oorbellen tot 50.000 voor een met diamanten ingelegde gouden ketting.

Collecties
The Jewel Cottage presenteert vier verschillende collecties met elk hun eigen inspiratie en verhaal:

  • Exotica Collection: Van souks en specerijen markten, tot de beroemde van bladgoud en met duizenden edelstenen bezette Pauwentroon van het oude Perzië naar de Verboden Stad van het Chinese Keizerrijk. Reis door de tijd en door beschavingen, landen en wereldrijken. Volg de geschiedenis, de magie, de verborgen geheimen van vergeten culturen en hun kleurrijke schatten.
  • Bloom Collection: Een tsavorietstenen pad leidt naar het tropische, bloeiende eiland paradijs. Het landschap is van pure ongerepte schoonheid en schittert als een prachtige smaragd. Voel met elke stap over het pad de geschiedenis van de oorsprong van tsavoriet, een edelsteen die zich manifesteerde voordat er dinosauriërs op aarde rondliepen en daarom een zeer begeerde edelsteen is.
  • The Artist Palette Collection: Wervelende penseelstreken, maar tegelijk harmonieuze kleur bewegingen. Toermalijnen hebben een duizelingwekkend kleurenpalet van rijke roodtinten tot perzikroze, smaragdgroen, diepblauw, levendig geel en oranje. De naam zelf komt van het Singalese woord toramalli, wat 'gemengde edelstenen' betekent. Een term die Nederlandse kooplieden gebruikten voor veelkleurige edelstenen.
  • Saba Collection: Saffier Blauwe Caribische Zee met witte schuimkoppen die glinsteren als diamanten. Het betoverende eiland Saba, waar de traditionele robijnrode daken elk huisje sieren. Robijn is een energieke steen die passie, moed, vitaliteit en optimisme brengt. Robijn is een symbool van passie. Bovendien geloofden eeuwenoude culturen dat robijnen de kracht van het leven bezaten.

Meet the founder
Eilandbewoner, kunstenaar, gepassioneerd verzamelaar, liefhebber van kunstgeschiedenis en tevens hotelier (The Cottage Club Hotel). Mark Johnson kon niet anders dan al deze facetten samen te laten komen in die van een sieradenmerk, The Jewel Cottage: "Mijn passie voor sieraden begon als kind op het idyllische Nederlandse Caribische eiland Saba. Ik zit sinds mijn 17e in de juwelenindustrie en het is mijn grootste passie. Kleur en natuur zijn mijn twee belangrijkste inspiratiebronnen voor The Jewel Cottage. De missie van The Jewel Cottage is om sieraden te maken die niet alleen mooi maar ook betekenisvol zijn. Mijn droom voor de toekomst is het blijven creëren van unieke sieraden en het toevoegen van kleur en vrolijkheid aan het dagelijks leven. Ik hoop in de toekomst nog meer zeldzame en bijzondere edelstenen te ontdekken en zo unieke en schitterende sieraden te creëren. 

The Jewel Cottage shop in Amsterdam
Het vinden van de perfecte locatie en de inrichting -met een speciaal in Milaan ontworpen winkelkast- zorgde voor de nodige inspanning, maar Johnson is verheugd met het resultaat: "Ik koos Amsterdam voor haar levendige multiculturele karakter, voor haar rijke geschiedenis, voor de lichtval op de grachten, voor de verzameling musea en uitstekende restaurants. Ook zakelijk gezien is de locatie op de Kerkstraat 161 H ideaal: op loopafstand van het museumkwartier, het modedistrict en vele boutique hotels."

The Jewel Cottage: een luxe sieradenmerk